Thursday, 11 December 2014

Astraphobia.

Assalamualaikum.

Kalau setiap hari Isnin & Khamis aku buat entry cinta, hari Jumaat pula entry phobia-list. Wow wow class jah, ada jadual tau blog aku ni.

Astraphobia? What is that.
- an abnormal fear of thunder and lightning


Guruh? Kilat? Yes, orang yang takut akan dua perkara ni digelar Astraphobia. Mula mula aku tak percaya tau orang macam ni wujud, tapi bila kawan aku cerita pasal abang dia, I was like "Weh serious?" (masatu tahan gelak) anddddd then I laughed bila dia gelak akhirnya. Orang gelak, takkan tak join. Rugi tau rugi miahaha.

Based on my friends's story;

Bila hujan, (diingatkan fobia ni berlaku ketika hujan, guruh, petir) orang yang mengalami astraphobia ni akan resah gelisah. Tak kan senang duduk. Tempat yang diaorang rasa selamat ialah dalam rumah. Kalau boleh nak duduk bawah katil (paling selamat mungkin)
Antara symptoms lain ialah orang tu akan berpeluh, menangis, berlindung di bawah selimut dan minta diteman.

Teruk juga kan orang yang alami fobia macam ni? Aku kalau bunyi guruh yang kuat pun dah takut, yes siap baca doa pelindung lagi minta dilindungi apatah lagi orang yang ada Astraphobia.

Ada tak rawatan untuk fobia ini?

So far, aku rasa tak ada. Setakat yang aku tahu, kalau orang tu nak rasa selamat ketika guruh dan petir, diaorang akan duduk dalam rumah lah. Mungkin diaorang boleh jumpa pakar terapi? Mungkin.

So rasanya itu saja berkaitan Astraphobia. Oh Astraphobia, fobia ni juga dikenali sebagai astrapophobiabrontophobiakeraunophobia, or tonitrophobia.

Fi Hifzillah.

11 comments:

  1. memang ada macam2 jenis fobia kat dunia ni,kita tunggu next entri pula ya..hehe
    kita dlu takut guruh masa kecil2 tapi dah besar okay.. mungkin sbb abg dia dimomokkan kot. Ada la kenangan msa kecil2 tu yg buat kan dia trauma dgn guruh/petir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, akan ada entry yang seterusnya (kena ada mood nak update blog ni huhu)
      Saya tak tahu pula kenangan abang dia, tapi ayah dia yang ada kenangan masa kecil. Mungkin penyakit keturunan?

      Delete
  2. masa kecik2 dulu....alami fobia nih..huhu... nk bekepit dgn mak je bila hujan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah besar tak ada lagi fobia ni? Oh mungkin ada certain ppl akan hilang kot fobia ni bila besar. Alhamdulillah lah

      Delete
  3. same. waktu tgh driving plg menakutkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, lagi lagi hujan lebat perghhh memang tak nampak jalan.

      Delete
  4. belum pernah jumpa in real life. :) tapi selalu tgk dalam tv. hihi biasanya budak2 la kot memang akan ketuk pintu mak ayah nak tidur sekali sbb takut guruh n petir.

    hmmm, dah lama tak dgr guruh petir. Duk sini, takde sgt guruh n petir ni. T_T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  5. masa kecik-kecik takut sangat dengan guruh dan kilat.Sekarang takut kilat je.Kalau kat luar kilat memang jangan haraplah nak pergi luar.Sanggup berkurung dalam rumah.

    ReplyDelete
  6. Saya alami perkara ni.Dari kecil sampai sekarang (21tahun)saya masih tak dapat atasi ketakutan. Mungkin bagi sesetengah orang perkara ni macam lawak. Kalau hujan je memang saya dah mula risau. 😢😢

    ReplyDelete