.footer-outer{display:none;}

Pantang Larang katanya!

Assalamualaikum

"Hi anak dara, apa menyanyi dekat dapur ni" - nenek

Biasalah, life is meaningless without music.

Pasti korang pernah dengar pantang larang orang dulu dulu kan?

Anak dara jangan menyanyi dekat dapur - nanti dapat suami tua
Anak dara jangan makan leher ayam - nanti kepala senget masa bersanding
Anak dara jangan bangun lambat. - nanti susah dapat jodoh
Anak dara jangan makan tukar tempat. - nanti kahwin ramai

Haaa ambil, semua pantang larang untuk anak dara. Actually ada banyak lagi pantang larang, bukan untuk perempuan je, lelaki pun sama.

Sebenarnya, pantang larang ni tak berapa betul pun. Eh bukannya aku nak cakap orang dulu menipu, dokk eh. Cuma orang dulu dia memberi teguran secara halus, dengan berkias kias. Supaya orang yang dimaksudkan tu tak terasa tapi dapat mesej yang disampaikan.

But people nowdays dengan lantangnya bersuara, memberi teguran secara public. Comment dekat instagram with those harsh words ouch. Aku salute dekat artis artis yang selalu kena bash dengan pengguna media sosial ni. And you guys (yang selalu bash orang) perlu tahu, tegur bukan dengan cara macam tu. Ada macam macam cara lagi nak menegur tanpa jatuhkan maruah orang.

👌

Eh, nampaknya macam dah lari topik ni eh eh, maaf kalau ada yang terasa ye.

But kalau pantang larang macam ni,

"Makan jangan bertindih pinggan, nanti beristeri dua"

Yang ni macam mana pula ye? Pantang larang ke....
Lelaki, taknak cuba? Miahaha

Fi Hifzillah.

7 comments:

  1. Guys pasni try makan dengan pinggan bertindih dua...dapat kahwin dua!.hehe gataiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tu ah mana tahu boleh kahwin dua kan kalau makan bertindih pinggan ni

      Delete
  2. lol Isma selalu gak kena tegur nyanyi dekat dapur tapi jodoh kan Allah dah tentu so teruskan menyanyi lagipun memg nak lelaki yg lebih tua *bukn tua kerepot* :3 ..huhu tak main la muda and sama umur *flip tudung*

    ReplyDelete
  3. yg last tu bukan pantag larang tp petua..hahahaha
    ya la,itu semua cara 'halus' utk menegur,berkias-kias bahasanya tp masih jga tak paham supaya jangan dibuat..,cth nyanyi kat dapur masa masak,nanti karang hangus,maklumlah bila dah nyanyi mmg lupa diri kejap..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu! Syok sangat menyanyi kang habis masakan hangus huhu

      Delete
  4. hahaha.. kadang2 ira pun tak percaya semua tu.. ^^

    ReplyDelete