Thursday, 11 June 2015

Ubat hilang stress

Assalamualaikum

"Cuba lah senyum sikit, ni tidak muka masam je. Awak ni asyik stress je. Stress pasal apa pun saya taktahu lah" - boss

Well said, aku ni jenis bila ada masalah memang muka masam je. Lagi masam daripada mangga muda pergh tapi bila happy haa ambik, senyum memanjang.

Aku yakin kita semua pernah alami stress, tak banyak pun mesti sikit. Kan? Tak adventure lah life bro kalau tak stress ni. Stress ni macam cabaran dalam kehidupan, macam mana kita handle daily life kita dan setiap orang mengalami tahap stress yang berbeza beza.

Kalau macam aku, yes.

Aku jenis manusia yang overthinking, kalau ada masalah tu haaa sampai terbawa bawa dalam mimpi. Bukan setakat ada masalah je, jawab paper exam pun boleh stress, tengok perempuan flawless kat insta pun boleh stress. "Kenapa aku tak seflawless engkorang kenapa kenapa?!?!? Jelesnya T_T"

Dan sebab tu juga lah jerawat mudah serang aku. Adeh stress juga ni bila jerawat muncul bertubi tubi -_-'

Tapi semakin aku besar, semakin aku tahu macam mana nak handle stress.


Pertama, makan.
Benda paling aku suka buat bila stress tapi sebenarnya kalau aku tak stress pun aku kuat makan *tengok pipi yang semakin tembam* miahaha but that's normal for me especially minggu exam. Mulut tu asyik menguyah je, lepas roti biskut pastu kismis pastu keropok lekor ya Allah.....

Tidur. Biasanya ni kalau otak serabut dah tak boleh fikir apa apa, aku masuk bilik, buka kipas dan tidur. Dapat 2 3 jam pun dah rasa heaven oh my heaven sangat! Bila bangun tidur tu aku macam amnesia, terus lupa masalah aku. At least rasa lega walaupun masalah tu masih bertimbun. Tapi kalau dah tahap terlalu fikirkan masalah, paksa lah macam mana pun aku tetap tak boleh tidur and end up tengok cerita korea.

Wakaka tengok cerita korea adalah hobi. Lepas habis satu, satu lagi. Bila free je, ambil laptop pastu pulun ah drama korea tu sampai bengkak bengkak mata, sampai pening sebab tak makan tak minum ish ish.

Shopping! Siapa tak suka shopping babe. Lagi2 perempuan. Mak kata shopping ni masa untuk kita manjakan diri tau amboiii kemain.

Bercuti. Aku suka pantai, sebab bila tengok pantai aku rasa tenang. Bila dengar bunyi ombak, rasa damai. Rasa macam segala masalah dibawa oleh ombak kahkahkah sungguh puitis!

Menangis. Em

Tak ada ubat yang terbaik selain meluahkan segalanya kepada yang Satu iaitu tuhan kita. Setakat ni, ini je cara yang paling berkesan.

Apa yang penting, kita kena pandai kawal tahap stress tu supaya tak makan diri sendiri. Stress yang teruk boleh menyebabkan tekanann darah tinggi yang seterusnya boleh membawa kematian. (berguna juga rupanya aku belajar bio)

Ingatlah orang tersayang muahaha

Fi Hifzillah.

No comments:

Post a Comment