Thursday, 30 March 2017

Survive percintaan jarak jauh

Hello guys!

I think the most challenging part when you are in a relationship is when you are in a long distance relationship (ldr)/ percintaan jarak jauh gitew huhu


Mukadimah je nak acah speaking ahaks!

Mungkin ada pasangan yang mampu survive and some might not. It depends on how you guys keep the relationship healthy, alive and fun. Yes, dalam relationship pun mesti ada resepi kebahagiaan ceh.



Contact hari hari tak semestinya dah cukup.
Tak contact langsung tu lagi parah adeh T_T

Bagi aku, antara benda mencabar bila kau dalam LDR ni


  1. Kau jarang jumpa dan kau hampir lupa muka partner korang lol xD (yang ni selalu jadi kat aku). Sampai kau tengok gambar partner kau, kau sendiri confuse. "Eh ni muka boyfriend aku ke?"
  2. Bila gaduh, susah nak make up balik. Habis phone dihempas hempas ke katil. Mula la hati kecil berbicara "Dia dah tak sayang aku huwa!"
  3. Bila masing2 busy, kau akan jarang contact. Contact pun just cakap hi hi pastu krik krik
  4. Ha ni paling bahaya! Time ni arr tiba2 kau jumpa orang yang kononnya lagi baik lagi bagus lagi cantik lagi handsome 
  5.  Kesetiaan dan kepercayaan diuji. Time ni rasa jealous bila orang lain rapat dengan partner (ish ish) pastu kembali ke no 2 :'D
  6.  Dah la susah jumpa, nak sembang pun dah taktahu nak cerita pasai apa. Balik2 tanya soalan sama "You dah makan i dah makan"

Benda benda macam ni normal sangat kalau berlaku. Sedangkan pantai dan laut pun berubah kan, ni lagi hati manusia.

Bila dah tahu masalah mesti kita nak selesaikan. Lek brader sistur, benda kecil macam ni kita perlu la settle secara matang haa.

Resepi kebahagiaan;

  1. Faham jadual dan life pasangan supaya korang tak ada lah cakap dia tak ada masa untuk korang ke apa. 
  2. Cari waktu free / cuti untuk korang spend. Sama ada plan untuk jumpa & dating atau waktu tu korang skype/ video call. Whatsapp kan sekarang ada video call. 
  3. Sentiasa share gambar. This is what my partner and I did every single day. Kalau tak hantar selfie, snap la gambar korang tengah buat apa. Gambar makanan ke, pemandangan korang kat mana ke. Dia macam partner korang ada sekali kat situ dengan korang ah.
  4. Jangan tak contact langsung. Walaupun takat tanya "Dah makan" pun dah cukup. Communication is important!
  5.  Macam biasa la, percaya dan bersikap open minded dengan pasangan. Jangan la bila tahu partner korang buat group discussion dengan classmate perempuan, korang dah lancarkan perang. Pergh.
  6. Don't forget to say i love you everytime you want to end the conversation. Boleh juga try cakap iloveyou guna bahasa lain macam wo ai ni, je t'aime ke
Rasanya sampai sini je kot. 
Fi Hifzillah.

No comments:

Post a Comment